Minicart 0

Du har ingen produkter i handlekurven.

Tannlege Schneider 2010

Ruth Schneider’s leserbrev 2010

Gode tanker er ikke nok eller: «Godt tenkt er vel og bra, men handling er nå best da.»

Av tannlege Ruth Schneider, Lyngdal.

Dette var tanken bak gaven fra Vest-Agder fylkesutvalget til fylkesordfører og styreleder i Haydoms Venner Thore Westermoen i anledning 60 årsdagen hans i 2010.
Og så ble det utlyst en 4-ukers-tannlegestilling ved Haydom Lutheran Hospital, Tanzania, som har tilknytting til Vest-Agderfylket via personlige kontakter og -ikke minst- Dental Sør.
Dental Sør leverer materialer og utstyr til Dental Unit, som tannklinikken heter der nede, og organiserer dens tannlegebemanning.

Etter en del forberedelser og planlegginger reiste jeg i begynnelsen av november 2010 til Tansania og Haydom for å gjøre gode gjerninger….. som stor sett bestod av fjerning av tenner som pasienten synes å være plagsomme. Ikke at de måtte trekkes – men pasientens økonomi og lange avstander til klinikken tillater ofte ingen annen behandling.

Hovedinngangen til selve sykehuset og ambulansebil; veiene er ikke asfaltert og det betyr mye finstøv i tørketiden – èn ikke så liten utfordring til teknisk tannlegeutstyr som tåler den slags litt dårlig.

Her holder tannklinikken (dental unit) til. Den huser to behandlingsrom (bare et er i bruk), venteværelse, kontor til tannlege og sterilisasjonsrom.

 

Veien mot dental unit

Venteværsel med noe harde benker, men for tiden er det bare noen deler fra OPG’en (røntgenapparat) som venter……Mens jeg var der var det forholdsvis lite med pasienter og rolig; men det kan være annerledes. Pasientene møter opp uten timeavtale og venter gjerne tålmodig til det er deres tur.

Tannlegesekretær Elisabeth ved siden av autoklaven og foran fremkallingsapparat for røntgenbilder som ellers ser ut …….

…….. som så. Selve rom lot seg ikke mørklegge, så fremkalling forgikk på en tradisjonell måte. Og med tanke på hyppige strømbrudd er dette ikke så galt likevel.

Tannlegesekretærer Viktoria (til venstre), Elisabeth (til høyre) og Mama Kari (enke etter misjonæren og legen Ole Halgrim Evjen Olsen og gode sjel av sykehuset som inviterer gjerne gjester til lørdagsgrøt) i midten.

Selve uniten (tannlegestolen), inkludert røntgenapparatet

Journalarkiv; men det skal snart innføres journaler på data som er koblet til sykehusets data-system

Boken som brukes for å registrere pasienter
,
Bøtter til avfall, dvs. tenner kastes i den grønne

Gjenbruk: Store handklær blir til små handklær….

… som ble vasket med hånd og legges ut til tørk på Kristi tornekrone

Prisliste som med sin korthet og entydighet skiller seg fordelaktig ut i forhold til lignendne skrifter som finnes i norske kontorer; mest brukte takster er markert…… Bedøvelsen koster ca. 8 kroner og ekstraksjon ca. 14,50 NOK (gjennomsnittlig dagslønn i Tanzania er ca 6 kroner); selv om det høres rimelig ut i våre ører er det også her en kostbar sak å oppsøke tannlegen.

Billedgalleri, klikk på det første lille bildet og bla med piltast eller museklikk