Minicart 0

Du har ingen produkter i handlekurven.

Ann Beate Kittelsen 2014

Etter å ha jobbet som tannlege i fem år fant jeg ut at det var på tide med litt eventyr. Og Haydom var midt i blinken for dette formålet. Her fikk jeg muligheten til å hjelpe andre, samtidig som at jeg fikk en fantastisk opplevelse selv også.

 

Lørdag 16. august 2014 satte jeg meg på flyet til Amsterdam og videre til Kilimanjaro, Tanzania. Da jeg ankom Arusha sov jeg to netter på Hotel Impala, hvor jeg for øvrig ikke turte å bevege meg utenfor hotellet. Dette var første gangen jeg var i Afrika, og siden jeg var alene var det litt skummelt i starten. Men jeg fikk raskt inntrykk av Tanzania som et relativt trygt land, og menneskene var stort sett veldig hyggelige og gjestfrie. Jeg var så heldig å få sitte på med et lite MAF-fly til Haydom mandag morgen. Jeg har aldri flydd med et 6-seters fly før, så dette var en veldig kjekk opplevelse!

Dagen etter jeg ankom Haydom startet arbeidet på Dental Unit. Jeg var forberedt på travle dager og lange køer utenfor tannklinikken, men det viste seg å ikke være helt slik jeg hadde forventet meg den første uken. Siden det ikke hadde vært tannlege på Haydom på fem måneder var ikke folk klar over at det nå var tannlege på klinikken. Derfor var det ganske rolig de første dagene. Men etter noen dager hadde ordet spredd seg og det ble mer travle dager.

Livet som tannlege i Tanzania var som forventet veldig annerledes i forhold til livet som tannlege i Norge. Siden ingen av pasientene har timeavtale vet man aldri hvor mange pasienter man får i løpet av en dag. Selv om pasientene av og til måtte vente i flere timer før det var deres tur, opplevde jeg ikke en eneste gang at noen klaget over at de måtte vente. Dette er nokså uvant når man er vant til å jobbe i Norge, hvor man lett begynner å stresse hvis man er 10 minutter forsinket. I Tanzania fikk jeg inntrykk av at det aldri var noen som stresset, uansett hvor travelt man hadde det eller hvor mange pasienter som ventet.

Det var selvsagt en ulempe å ikke kunne snakke swahili, men med god hjelp fra sekretærene gikk kommunikasjonen med pasientene stort sett greit nok. Behandlingene bestod som forventet stort sett av ekstraksjoner, men også en del «cleaning» (noe som faktisk var den dyreste behandlingen!)

Etter å ha jobbet to uker alene fikk jeg selskap av en tannlege fra Tyskland. Han viste seg å være spesialist i både kjeveortopedi og oral kirurgi, og sistnevnte var jo midt i blinken når det gjaldt de litt mer utfordrende kasusene. Jeg fikk mange gode kirurgi-tips av ham, og jeg kunne også hjelpe ham litt ved å vise hvordan man legger fyllinger, noe som hadde gått i glemmeboken for ham etter mange år som spesialist.
Den siste uken min på Haydom begynte det en nyutdannet tannlege fra Tanzania på Dental Unit. Han sa at han skulle jobbe på Haydom i fem år, men tiden vil vise om dette stemmer. Det hadde i allefall vært veldig bra om Haydom hadde fått en tannlege som jobbet der fast!

Siste dagen min på Haydom hadde jeg og de to andre tannlegene foredrag om tannhelse etter morgengudstjenesten. Studentene og de fleste ansatte på sykehuset var tilstede. Dette var forhåpentligvis nyttig siden kunnskapen om tannhelse generelt er veldig lav.

Alt i alt hadde jeg et fantastisk opphold på Haydom, og jeg er veldig takknemlig for å ha fått denne muligheten! I tillegg til arbeidet på tannklinikken fikk jeg oppleve både Zanzibar, safari, og å bestige Kilimanjaro. Jeg traff veldig mange flotte mennesker både på sykehuset og ellers. Jeg fikk utfordret meg selv både faglig, sosialt og kulturelt. Jeg tror at jeg, i likhet med mange andre nordmenn, hadde veldig godt av å få et lite innblikk i hvordan folk i lever i en helt annen del av verden, uten den luksusen vi tar som en selvfølge i Norge.

Jeg er veldig glad for at jeg bestemte meg for å dra til Haydom. Det var en opplevelse jeg kommer til å huske resten av livet, og jeg kan virkelig anbefale det til andre som tenker på det samme!