Minicart 0
  • Du har ingen produkter i handlekurven.

4 studenter 2012

Ane Ribe, Caroline Løvestad Næss, August Vincent Stray og Wilhelm Nerland.


Reisebrev fra Haydom, Tanzania sommeren 2012

Etter å kommet i kontakt med Jan ble det til at vi dro fire stykker (tre tannlegestudenter og en fysioterapistudent) til Haydom, Tanzania for å jobbe som tannleger. Denne reisen var planlagt på veldig kort tid, men noe vi så utrolig fram til! Vi visste ikke hva vi kunne forvente oss så spenningen var høy blant alle fire.

Vi startet oppholdet vårt med en deilig avslappende uke på Zanzibar som var en fantastisk nydelig øy. Her gjorde vi alt fra å bade med ville delfiner, kjøre scootere langs stranden, seile med de lokale ut til øde øyer, og selvsagt nyte late dager på stranden.

Etter en uke i paradis bar turen videre til Haydom. Vi tok da buss ifra Dar-es-saalam til Arusha og deretter kjørte vi med landcruiser fra Arusha til Haydom etter en overnatting på Scripture Mission. Bussen ifra Dar-Es-Saalam tok 12 timer. Dette var første gang vi fikk føle litt på kultur sjokket. Det var en overfylt buss, nesten ingen do pauser, selgere som kom løpenes etter bussen i håp om å tjene noen slanter, og ingen mat. Men til tross for dette gikk turen greit, og en opplevelse vi sent vil glemme! Turen ifra Arusha gikk veldig greit, vi hadde valgt å leie en privat landcruiser som kjørte oss hele veien opp til Haydom. Dette var en del dyrere enn å ta public landcrusier, men var vell verdt det ettersom vi kunne velge avreisetidspunktet selv, vi fikk mulighet til å ta med oss masse mat fra Arusha og så klart ble det mye bedre plass.
I Haydom ble vi mottatt på beste måte, og innlosjert i det som kalles ” family house”. Det var et koselig lite hus med kjøkken, stue, 3 soverom og et lite bad. Vi ble veldig positivt overasket over bo forholdene og her bodde alle de 3 ukene vi jobbet på Haydom.

Den første dagen startet 07.30. Da var det tid for Salaen hvor vi ble ønsket velkomne og måtte opp på scenen og fortelle litt om oss selv. Klokken 0800 var det morgenmøte for de ansatte på sykehuset, og 0830 startet dagen på klinikken. Vi var meget spente og hadde ingen aning på hva vi kunne forvente oss. Som tannlegestudenter og ingen veileder var det ganske nervepirrende, men også utrolig lærerikt og gøy. Klinikken var kjempe fin, alt av utstyr var på plass og de to assistentene som jobbet der var veldig hjelpsomme og søte! De snakket godt engelsk og det var av stor hjelp! De første dagene var også Kitundu mye til stede, han jobber som ”clinical officer” og det er han som har ansvaret for tannklinikken når det ikke er noen andre tilstede der. Han var veldig nysgjerrig på alt vi gjorde og veldig lærevillig, og ville gjerne ha bøker han kunne lese i for å lære mer om tannlegefaget. Han hadde selv en del erfaringer fra ekstraksjoner som han selv hadde gjort og ville mer enn gjerne vise oss de teknikkene han brukte.

Klinikken var åpen til rundt 16.00, så etter “jobb” la vi oss som oftest ut i hagen for å få utnyttet 1 times tid i solen. Klokken 1900 var det middag og kveldene gikk som regel til kortspill og hygge. Vi var noen turer i Haydom sentrum på kveldene men siden det blir mørkt i 7 tiden, foretrakk vi å være på sykehusområdet etter dette og heller være i sentrum på dagtid.

Den første helgen tok Clement fra ”Haydom Safari” med oss til Ngogorogo krateret som er virkelig noe vi anbefaler. Her fikk vi sett alle de kjente dyrene utenom leopard og giraff, i tillegg til en utrolig flott natur. Vi dro også til Lake Manyara helgen etter, og der fikk vi sett elefanter på kun noen meters avstand, vi fikk endelig se sjiraffer og haugevis med aper.

På klinikken fikk gjort utrolig mye, mest ekstraksjoner, noen fyllinger og litt fjerning av tannstein. Generelt var hygienen svært dårlig, det var mye periodontitt og løse tenner. Mange av disse pasientene har aldri vært hos tannlegen før grunnet lange avstander og kostnader, og da kommer de ikke for behandling før de virkelig har vondt. Til tider kunne det være krevende når vi bare var studenter, men når vi fikk slått opp i boken og prøvd oss litt fram gikk det alltid greit. Det var iallfall ingen mangel på pasienter, de første dagene var det litt roligere, men når ryktet begynte å gå og folk hørte at tannklinikken var åpen, da var det lange køer utenfor klinikken. Siden det kun var en unit måtte vi noen ganger plassere pasientene i vanlige stoler for å gjøre undersøkelsen der, og av og til også selve trekkingen.

Den ene dagen var vi så heldige at vi fikk være med ”mother and child” avdelingen på det som heter “outreach”. Da pakket vi sammen alt av utstyr, og dro til en liten landsby en times tid utenfor Haydom hvor pasienter som ikke hadde mulighet til å komme seg til tannklinikken var samlet. Vi måtte sette pasientene på bakken mens vi satt på stoler med hodene deres i fanget vårt. Med en gang en pasient var ferdig tok det ikke mange sekundene før neste hadde satt seg mellom beina våres. Vi fikk veldig god hjelp av fysioterapeuten som var kjempe flink til å assistere og finne utstyret til oss. Dette var en veldig spesiell og minnerik opplevelse for oss, og noe vi virkelig anbefaler de som skal ned å være med på. Som takk for hjelpen lagde noen i landsbyen middag til oss og da fikk vi virkelig smake på lokal afrikansk mat. Denne bestod av ugali, kylling i kraft og en blanding av bønner og mais, tror de fleste av oss syntes det var greit å smake på, men ikke noe vi har stort behov for å prøve igjen.

Etter 3 fantastiske og erfaringsrike uker på Haydom dro to av oss tilbake til Zanzibar, mens de to andre dro til Arusha og Ilburu Lodge for å prøve å bestige Kilimanjaro.

En slik reise til Afrika var utrolig givende, spennende og ikke mist morsomt! Dette er noe vi virkelig anbefaler alle å gjøre, og noe vi håper å få mulighet til å gjøre flere ganger. Vi takker for et fantastisk opphold og en sommer over all forventning.

 

Hilsen Ane Ribe, Caroline Løvestad Næss, August Vincent Stray og Wilhelm Nerland.