Minicart 0

Du har ingen produkter i handlekurven.

Tregde og Kragh 2014

Kristian Tregde og Roald Kragh på servicebesøk nov 2014

Av tannlege Kristian Tregde – kamel102@hotmail.com

Igjen bar det av sted til Haydom sykehus. Denne gangen sammen med servicetekniker Roald Kragh fra Dental Sør. Fjorårets montering av uniter og utstyr var vellykket og viste seg å fungere bra, men det manglet sug på kontor nummer to. Dette håpet vi nå å få korrigert. Dessuten er de nye unitene såpass avanserte at det var på tide med en profesjonell «ettårskontroll». Etter mine bilder og halvkompetente beskrivelser av hvordan alt var koplet og satt opp, hadde Roald med god hjelp fra Jan Thomassen i Dental Sør laget en plan for dette et par vinterkvelder i forveien. Vi hadde dessuten hørt rykter om at det var begynt to lokale tannleger på Dental Clinic, og dette var vi selvsagt nysgjerrige på å finne ut mer om. Det har vært et problem at tilgangen på tannleger er for sporadisk, og ingenting ville vært bedre enn et jevnt lokalt fundamentert behandlingstilbud. På den annen side har tidligere erfaringer med dette vært delte, selv om vi foreløpig bare hadde hørt godt om disse to.
Det var som ved de foregående besøkene utrolig koselig å se alle på sykehuset igjen, både lokalt ansatte og andre besøkende som jeg kjente fra tidligere. Nytt denne gang var altså de to hyggelige unge karene som hadde begynt å jobbe på kontoret; ikke som tannleger, men som «clinical technicians» om jeg har forstått terminologien rett. De kommer også til å være der fremover, og dette blir dermed noe å bite seg merke i for tannleger som vurderer en tur til Haydom. De er altså ikke tannleger, men likevel noe i nærheten. De har tatt en treårig utdannelse i Tanzania som gjør dem i stand til å både legge fyllinger, gjøre profylaktiske tiltak, ekstrahere (dog ikke kirurgi) med mer. De vil kunne hjelpe store deler av pasientene på Haydom med denne utdannelsen og i tillegg være en profylaktisk ressurs, noe som dessverre har vært en underprioritet i hvert fall ved mine besøk. Dette kan også vise seg å bli en fin inntektskilde for Dental Clinic. Det var med glede jeg observerte at betalingsvilligheten blant sykehusets ansatte var stor for tannstensfjerning etc.
Fremtiden ser også lys ut for et helhetlig lokalt tilbud. Haydom sykehus har for tiden en kommende tannlege under utdannelse som ventes til Haydom i 2016 eller 2017. Frem til da vil det selvsagt være behov for oss andre tannleger til å tilby kirurgisk fjernelse av tenner samt annet det ikke finnes kompetanse til lokalt per nå. Gjensidig læring og samarbeid bør imidlertid være en motivasjon i ennå større grad enn tidligere. Vi må også huske at det er vi som er de besøkende på dette kontoret, og ha et edruelig forhold til hva vi tror vi skal endre på den tiden vi er på besøk. Det er ikke til å komme unna, som jeg også har nevnt i tidligere reisebrev, at noe av det man bevitner er såpass forskjellig fra det vi er vant til at det er fristende å reagere kraftig. Jeg tror imidlertid ikke alltid det er hensiktsmessig. Jeg tror vi som besøkende tannleger på Dental Clinic kommer langt med å vise godt tannlegehåndverk i praksis, kopiere afrikanernes strålende humør, og heller forsiktig snike inn et teknisk tips her og et hygienetips der og satse på at de tenker på dette neste gang de er alene på kontoret.
Vårt arbeid gikk for øvrig fint og etter en liten uke var begge kontorene fullt operative. Jeg må rose Roald Kragh for det han fikk til. Vi fikk også mye hjelp fra sykehusets egne håndverkere til rør, strøm, støp og annet. Mange var innom. Dessuten hadde Roald kofferten full av bidrag fra Dental Sør i form av ekstradeler og forbruksvarer. Det er nå to operative uniter på Haydom med enkel vestlig standard. Det er likevel ikke å forvente at det finnes overflod av utstyr, og det er derfor fortsatt slik at favorittverktøyene bør medbringes av den enkelte tannlege, enten for senere donasjon eller bare til låns. Karibu sana.

På bildene ser vi også Alex fra «garagen» det lokal verkstedet på Haydom og han har fått diverse opplæring både hos Dental Sør i Norge og lokalt på Dental Unit ved våre besøk der.