Minicart 0

Du har ingen produkter i handlekurven.

Skotte, Hindal og Kongsnes 2016

Vi er to tannlegestudenter som denne sommeren har vært på Haydom i Tanzania og jobbet som frivillige tannleger i fire uker. Da vi ikke er ferdig utdannet hadde vi med oss tannlege Gunnar Kongsnes for veiledning og kvalitetssikring av alt arbeid. Vi jobbet på tannklinikken på Haydom lutherske sykehus sammen med to lokale tannleger. Vi hadde mye å lære av hverandre.

Oppholdet på Haydom var lærerikt, interessant og spennende – samtidig som det var en opplevelse med mange sterke inntrykk. På tannklinikken møtte vi pasienter med patologi som hadde utviklet seg lengre enn hva vi normalt sett ser i Norge – tanzanianerne kom ikke til tannlegen før de absolutt måtte. Mange pasienter kom med tannverk grunnet helt nedkarierte tenner – hadde de kommet tidligere kunne tannen vært reddet med en fylling, men nå var ekstraksjon nødvendig behandling.

En ung jente kom til oss på tannklinikken med en mulig tumor i underkjevens front. Hun ble sendt til sykehuset for biopsi. Flere barn kom med permanente hjørnetenner som erupterte i buccal posisjon med persisterende primære hjørnetenner – det gjentok seg at forelder ønsket å ekstrahere den permanente tannen i stedet for den primære, da de så på denne som problemet.

Vi så flere kjevefrakturer som normalt sett ble behandlet av de lokale tannlegene i lokalanestesi. Vi planlagte behandling av den ene mandibulafrakturen under vårt opphold, men grunnet oppdagelse av fraktur også i maxilla måtte pasienten henvises til et større sykehus.

En dag var vi på outreach. Outreach vil si at mindre team drar på utflukter med medisinsk formål til områder rundt sykehuset – ut i bushen. Outreach gjennomføres flere ganger i uken hvor sykepleiere drar ut for å vaksinere og veie barn. Når det er frivillige tannleger på Haydom er det ønskelig at disse blir med ut på outreach for å gi de trengende nødvendig tannbehandling. All behandling på outreach er gratis. Vi pakket med oss sterile duker, sprit, munnbind, hansker, speil, sonder, anestesi, pinsetter, hebler og ekstraksjonstenger. Og behandlingen vi gjorde var ekstraksjoner.

Utenom jobb var vi ute og opplevde den tanzanianske kulturen. Vi så hvor enkelt noen av dem levde, hvor mye glede de likevel utstrålte og hvor annerledes deres verden er. Vi var i bryllup, vi ble invitert på tanzaniansk middag, vi så de neste dagenes middag ble slaktet utenfor kantinen og vi var takknemlig for maten vi fikk. Vi ble belært om de ulike stammene som finnes i Tanzania, og vi fikk besøke stammen Hadzabe – de holder ikke husdyr og dyrker ikke jorden, men lever av jakt og sanking av frukter, bær og røtter. Mot slutten av oppholdet dro vi på en todagers safari hvor vi fikk oppleve dyrelivet i Tanzania.

Hilsen Eirin Risanger Skotte og Martha Gilje Hindal