Minicart 0
  • Du har ingen produkter i handlekurven.

Blindheim, Dybdal og Lunde 2011

Anne-Marthe Blindheim, Janita Dybdal og Ingeborg Lunde

Fredag 30.september 2011

– satte Ingebjørg Lunde, Janita Dybdal og Anne-Marthe Blindheim kurs mot Tanzania og Haydom Lutheran Hospital. Vi hadde lest reiseskildringer på forhånd, men var veldig spente på hva som ventet oss. Reisen startet med at flyet fra Oslo til Frankfurt fikk teknisk feil, og vi måtte bytte fly.. Rakk ingen av våre videre flygninger, men etter en del ombookinger og en tur innom Paris, landet vi på Kilimanjaro Airport – bare 3 timer etter ordinær flygning.

Før avreise fra Norge hadde vi bestilt overnatting og transport til Hotel Impala i Arusha. Det var godt å komme frem etter over et døgn på reisefot! Den indiske restauranten på Impala kan virkelig anbefales. NYDELIG MAT!
Søndag 2.oktober kl. 06:45 ble vi hentet av sjåfør som kjørte oss til Public Land Cruiser. Hadde hatt kontakt med Clement på Haydom før avreise fra Norge, som hadde ordnet dette. Veldig greit å slippe å orientere seg i Arusha på egenhånd.

Public Land Cruiser har 11 seter, men det er plass til 15 stykker… var med andre ord litt trangt. Clement hadde anbefalt oss å kjøpe 4 billetter når vi var 3 stk, og det var lurt! Prisen for 4 stk var 60 000 Tzs (ca. 200 kr). Vi trodde turen skulle ta 10 timer, men etter 5 timer var vi fremme. Kom rett til lunsj, og etterpå fikk vi rom på gjestehuset.

Mandag 3.oktober hadde vi vår første dag på Haydom. Etter frokost og Sala, måtte vi innom Clementina for å ordne arbeidstillatelsen. Fikk også en guidet tur rundt på sykehuset med de andre nye frivillige, og var en tur innom Dental Unit for å hilse på sekretærene.

Tirsdagen hadde vi vår første ordentlige arbeidsdag… Dental Unit har både elektronisk pasientjournal og digitalt røntgen, så diagnostisering gikk fint. Pasientene hadde stort sett akutte problemer. Mye karies til pulpa, apikal periodontitt og store hevelser. I løpet av de tre ukene vi arbeidet på Dental Unit, bestod dagene stort sett bare av ekstraksjoner og kirurgisk fjerning av tenner. Vi fikk virkelig den mengdetreningen vi ønsket, og føler oss som bedre tannleger etter bare 3 uker på Dental Unit.

En stor opplevelse var Outreach. Hver dag drar sykehuset med diverse personell til ulike landsbyer med sin helsestasjonstjeneste: Vaksinering, HIV-testing o.l. Vi var med på dette en gang med vår sekretær Martina, og da pakket vi med lokalanestesi, hebler, tenger, sprit og undersøkelsesutstyr. Satte opp stoler og et bord under et tre, og så var vi i gang. Denne behandlingen var gratis.

Ukedagene på Haydom bestod for det meste av jobbing og sosialisering, men i helgene var vi turister. Første helgen vår reiste vi på safari – arrangert av Clement. Vi kjørte til Karatu fredag etter jobb. Lørdagen var vi på safari i Ngorongoro krateret, og søndagen var vi i Lake Manyara. Helt fantastisk! Har aldri vært så skitten før…. trodde vi hadde fått fin brunfarge i ansiktet, men etter en dusj viste det seg at det var rød sand – overalt. Og ingen brunfarge… hehe…. Mange spennende dyr og god stemning!

Siste helgen vår på Haydom reiste vi for å hilse på Hadzabe Tribe/ Bushmen og en slangesamler Pete. Spennende!

Tanzania er et utrolig spennende land. Anbefaler alle som har muligheten til å dra, å virkelig vurdere et opphold der. Vi er i hvert fall tre tannleger som er fornøyde med de erfaringene vi fikk på Dental Unit, og ikke minst avslutningen vi hadde på Zanzibar etterpå! Takk for oss!